Wykorzystanie sztucznych barwników i konserwantów

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, co tak naprawdę jemy i co ukryte jest w naszym posiłku. Kiedy kupujemy jakiś produkt żywnościowy wszystko prezentuje się świeżo i smacznie. Czy tak możemy uniknąć barwników? Jednak to najczęściej ingerencja producenta żywności powoduje, że żywność tak wygląda. Gdybyśmy zaczęli rozbierać na poszczególne elementy każdy spożywany przez nas produkt, istnieje duża szansa, że nie chcielibyśmy go zjeść. Co więc takiego kryje się za spożywanym przez nas jedzeniem? Co warto wiedzieć a czego często nie możemy sprawdzić lub pisane jest w niezrozumiały dla nas sposób?
Sztuczne poprawianie żywności
Wielu z nas słyszało o tzw. sztucznych dodatkach do żywności lub chemicznych dodatkach do żywności. Mało jednak z nas zdaje sobie na co dzień sprawę, iż spożywa je w ogromnej ilości. Chemiczne dodatki do żywności są niczym innym jak związkami chemicznymi dołączonymi do żywności. Specjalnie syntetyzowane w celu stworzenia struktury chemicznej podobnej do związków naturalnych, bądź takich, które nie posiadają swoich odpowiedników w naturze.
Powodują one polepszenie wrażenia smaku, wyglądu produktów, zapachu, zmiany konsystencji, koloru a nawet przedłużenie terminu ważności do spożycia. Jak widać spełniają ogromną rolę w ulepszeniu żywności. Chemiczne dodatki do żywności podzielone zostały na:
- mieszanki aromatyzujące, wpływające na smak oraz zapach produktów,
- barwniki i pigmenty żywności naturalne, syntetyczne, organiczne, nieorganiczne, mineralne
- emulgatory zapewniające trwałość żywności, zagęstniki, środki spulchniające,
- konserwanty, przeciwutleniacze oraz stabilizatory
Rodzaje sztucznych dodatków
Weźmy pod uwagę kilka sztucznych dodatków: wśród barwników oraz pigmentów wyróżniamy: schemat o symbolu E tj. E 100- kurkumina, kolor żółty, roślinny, stosowany do przypraw i koncentratów; Barwnik E 104- żółcień chinolinowa, stosowana do wyrobów cukierniczych; E 132- indygotyna 1, kolor niebieski, stosowany w produkcji drażetek itp.
Wśród konserwantów wyróżniamy: E 200- kwas sorbowy, syntetyczny, w serach, margarynach; E 236- kwas mrówkowy, syntetyczny, w rybach wędzonych i surowych sokach owocowych; E 250- azotyn potasu, syntetyczny, w wędlinach itp. W pozostałych dodatkach: E 635- naturalny, wzmacnia smak potraw; E 900- syntetyczny, zapobiega przywieraniu wypieku do formy, np. ciasta i pieczywo.
Kupując produkty do spożycia warto zwrócić uwagę na dołączone na opakowaniach napisy tj. sztucznie barwione i aromatyzowane, smak identyczny z naturalnym. Jeżeli zostały wymienione możemy być pewni, że wybrany przez nas produkt zawiera sztuczne dodatki.
Czy sztuczne dodatki są szkodliwe ?
W końcu dodawane dodatki chemiczne zawierają identycznie wyprodukowane związki jak związki naturalne. Gdzie ta szkodliwość? Ukryte związki działają jak bomba zegarowa. Nie czujemy ich działania do pewnego momentu. Wtedy wybuchają i jest już za późno. Naukowcy wykazali, iż normalny człowiek w ciągu roku spożywa aż 2 kg sztucznych dodatków i barwników w żywności. Spożywanie tak dużej ilości chemicznych dodatków może przyczynić się do powstania różnego rodzaju chorób w organizmie oraz alergii.
W związku z późnym przejawem szkodliwości sztucznych dodatków, na świecie nie przerwanie trwają debaty dotyczące stosowania ich w żywności. Coraz częściej słyszymy o zdrowej, ekologicznej żywności i o społeczeństwie, które ją wybiera. Może warto poszukać stoisk z taką żywnością we własnym mieście, zapłacić więcej i być pewnym, iż za rok nie przytrafi nam się „niespotykana choroba”. Wybór należy do nas.