Tauryna – działanie, właściwości

tauryna co to

Tauryna jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy aminokwasów. Posiada on grupę sulfonową. Jest β-aminokwasem, jego grupa aminowa oraz sulfonowa rozdzielone są za pomocą 2 atomów węgla. Nie posiada on atomów asymetrycznych. Tauryna to produkt końcowy degradacji jakiej podlega aminokwas siarkowy – cysteina.

Funkcja biochemiczna jaką pełni związana jest przede wszystkim ze sprzęganiem kwasów żółciowych. Utworzone zostają sole kwasów żółciowych takie jak kwas taurocholowy oraz taurochenodeoksycholowy. Pomaga w transporcie kreatyny do mięśni powodując jej efektywniejsze wykorzystanie, przyśpieszając regenerację mięśni głównie po wysiłku. Ma również wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Przypisywana jest jej funkcja neuroprzekaźnika. Z badań wynika, że wysokie stężenie tauryny stwierdza się w mózgu będącym w rozwoju a spada po zakończeniu tego procesu.

Tauryna w energetyku

Tauryna wytwarzana syntetycznie to składnik napojów energetyzujących. Dodawana jest również mleka modyfikowanego dla dzieci i karmy dla zwierząt. Jest składnikiem odżywek przeznaczonych dla sportowców, które zawierają kofeinę, glukonolakton wraz z innymi substancjami.
W organizmie człowieka niewielka ilość tauryny wytwarzana jest w wątrobie, mózgu, a także jelitach oraz mięśniach szkieletowych. Naturalnym źródłem jest serwatka, ostrygi, mięso, również ryby, soczewica i groch. Niemowlęta, które karmione są piersią otrzymują jej niezbędną ilość wraz z mlekiem pochodzącym od matki.Tauryna jest bardzo ważna również dla zwierząt i jest zawarta w każdej karmie dla nich przeznaczone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.