Tauryna – co to za aminokwas?

tauryna

Tauryna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grupy aminokwasów. Organizm wytwarza taurynę w stosunkowo niewielkich ilościach przede wszystkim w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Niezwykle ważna jest właściwie zbilansowana dieta lub odpowiednia suplementacja, by zapewnić organizmowi dostateczny poziom tego związku.

Źródła aminokwasu

Naturalnym źródłem tauryny są ryby, ostrygi, mięso, serwatka oraz nasiona roślin strączkowych, takich jak groch lub soczewica. Źródłem tauryny są także niektóre produkty spożywcze, przede wszystkim napoje energetyczne, w których tauryna stosowana jest jako związek podnoszący wydajność organizmu.

Suplementowanie tauryny znajduje uzasadnienie przede wszystkim u osób cierpiących na zastoinową niewydolność serca. Dobroczynne właściwości tauryny są także stosowane w leczeniu bezsenności, pozwala także obniżyć ciśnienie krwi.

Suplementacja

Tauryna w czystej postaci oraz jako dodatek do odżywek dla sportowców, znacząco poprawia wyniki sportowe, stymuluje także wzrok wydolność serca, funkcje poznawcze oraz witalne. Poniżej prezentujemy najważniejsze korzyści wynikające z przyjmowania tauryny

  • zdaniem niektórych specjalistów ds. zdrowia przyjmowanie tauryny może pomóc w leczeniu stanów lękowych. Badania prowadzone na zwierzętach wskazują, że tauryna prowadzi u nich do obniżenia poziomu niepokoju. Niestety nie ma zbyt wielu badań stwierdzających antydepresyjne właściwości tauryny;
  • potwierdzona zawartość tauryny w mięśniach oraz mózgu pozwala sądzić, że odgrywa ona w organizmie rolę neuroprzekaźnika, podobnie jak melatonina. Odpowiednie stężenie tauryny w organizmie podnosi poziom spokoju i zrelaksowania, dlatego tauryna wykorzystywana jest w terapii zaburzeń snu;
  • niski poziom tauryny stwierdza się u osób ze zdiagnozowaną depresją. Ponieważ tauryna ma właściwości ochronne dla komórek mózgowych, dlatego niektórzy badacze zalecają przyjmowanie tauryny w terapii depresji – stąd między innymi obecność tego aminokwasu w niektórych odżywkach stosowanych w jej leczeniu
  • klasyfikowana jako inhibitor neuroprzekaźnika tauryna może być wykorzystywana także w leczeniu padaczki, ADHD oraz innych przypadłości o charakterze pobudzeń. Jest ponadto łagodnym środkiem uspokajającym;
  • aminokwas jest znany także jako suplement diety wspomagający odchudzanie, ponieważ zwiększa aktywność metaboliczną na poziomie komórkowym a tym samym przyczynia się do zwiększonego spalania tłuszczu. Tauryna pomaga także zapobiegać utracie masy mięśniowej podczas kuracji odchudzających. Aminokwas zwiększa także reakcję organizmu na insulinę, poprawia syntezę białek, wspomaga budowanie masy mięśniowej
  • wiele osób stosuje suplementację tauryną w celu podniesienia poziomu energii poprzez spożywanie napojów energetycznych. Niektóre badania wykazują, że połączenie tauryny i kofeiny znacznie poprawia wydajność psychiczną, ale nie ma zbyt wielu badań potwierdzających tę tezę

Przyjmowanie tauryny a zdrowie serca

Przyjmowanie tauryny może mieć także korzystny wpływ na obniżanie ciśnienia krwi. Ponieważ aminokwas wykazuje działanie moczopędne pomaga usuwać z organizmu nadmiar soli, która jak wiemy dodawana jest w znacznych ilościach do większości produktów spożywczych, a która przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi. Między innymi dlatego preparaty moczopędne, a więc diuretyki zalecane są dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Tauryna przyczynia się także do obniżenia ciśnienia ponieważ ma ona hamujący wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, co przyczynia się do ogólnego rozluźnienia i zwiększenia odporności na sytuacje stresujące. W niektórych badaniach wykazano ponadto, że tauryna może pomóc w obniżeniu poziomu adrenaliny lub epinefryny, ale przyjmowanie jej w takim celu wymaga zawsze konsultacji lekarskiej.

Tauryna a zdrowie kobiet

Wprawdzie tauryna znajduje się w minimalnych ilościach w organizmie, ale jest także obecna jako dodatek do wielu produktów spożywczych – zwłaszcza w napojach energetycznych.

Przyjmowanie tauryny przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią wiąże się jednak z pewnym ryzykiem i nie należy przesadzać ze spożywaniem takich napojów. Wiele napojów energetycznych oprócz tauryny zawiera także kofeinę, a lekarze odradzają kobietom w ciąży spożywania napojów z kofeiną w nadmiarze, ponieważ przyczynia się ona do zwężenia naczyń krwionośnych, co może utrudniać przepływ krwi i substancji odżywczych do rozwijającego się płodu. Zwiększa to ryzyko wystąpienia poronień i problemów rozwojowych. Kobiety karmiące nie powinny przekraczać 200 mg kofeiny dziennie. Jeśli kobieta jest w ciąży powinna poprzeć suplementacją konsultacją z lekarzem.

Efekty uboczne wynikające z przyjmowania tauryny

Zasadniczo nie potwierdzono żadnych negatywnych skutków związanych z przyjmowaniem tauryny, chociaż może się zdarzyć, że w konkretnych przypadkach pojawią się na przykład sensacje żołądkowe, ale pojawiają się one z reguły u osób przyjmujących dziennie więcej niż 5 mg tauryny. Ponieważ większość napojów energetycznych oprócz tauryny zawiera także kofeinę, dlatego tak naprawdę trudno stwierdzić, który czynnik powoduje negatywne efekty.

Nadmierne spożywanie tauryny może także wzmagać produkcję kwasu żołądkowego, co może prowadzić do chorób wrzodowych tego narządu. U niektórych osób może się także pojawić pieczenie w gardle i gorzki smak w ustach. W przypadku osób cierpiących na chorobę dwubiegunową nadmierne spożywanie napojów energetycznych może prowadzić do nasilenia objawów chorobowych. Także nadużywanie tauryny przez kulturystów w połączeniu z insuliną i środkami sterydowymi może doprowadzić do dysfunkcji mózgu a nawet encefalopatii. Jeśli w trakcie przyjmowania tauryny pojawią się jakiekolwiek efekty uboczne należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje i fakty dotyczące tauryny

Tauryna jest jednym z ważniejszych składników żółci. Jest to płynna wydzielina wątroby, niezbędna w emulgowaniu tłuszczów. Proces ten polega na zbijaniu tłuszczów w drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie. Żółć uczestniczy także w procesie wchłaniania witamin rozpuszczonych w tłuszczach. Oraz reguluje poziom cholesterolu w surowicy krwi. Jest także związkiem, który:

  • wspomaga odpowiednie wykorzystywanie wapnia, sodu oraz potasu w organizmie;
  • pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji błon komórkowych;
  • sprzyja odpowiedniemu nawodnieniu tkanek mózgu poprawiając jego sprawność. Przypuszcza się także, że tauryna pomaga w łagodzeniu stanów lekowych, nadpobudliwości oraz padaczki;
  • tauryna oraz cynk pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia oczu;
  • niedobory tauryny mogą powodować zaburzenia metabolizmu tłuszczu.

Tauryna jest aminokwasem wytwarzanym naturalnie przez organizm dorosłego człowieka. Substancja jest w wielu produktach spożywczych oraz suplementach diety. Stąd u większości osób nie stwierdza się niedoborów tego aminokwasu. W przypadku zaburzeń metabolicznych oraz podczas leczenia nowotworów piersi, zaleca się dodatkową suplementację tauryny. W wymienionych powyżej sytuacjach mogą pojawić się niedobory tauryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.