Tabela kalorii

Złośliwi żartują, że kaloria to mała, wredna istota, która mieszka w szafie i co noc zwęża ubrania. Jednak wszystkim tym, którzy liczenie kalorii mają wpisane w codzienny harmonogram zajęć – nie jest do śmiechu. Tabela kalorii to tabela określająca kaloryczność danego produktu może spędzać sen z powiek, ale jednocześnie stosowana ze zdrowym rozsądkiem, z pewnością przyczyni się do opracowania dietetycznego jadłospisu i utraty wagi.
Tabela kalorii – co to?
Różne grupy ludzi mają różne zapotrzebowanie na spożywane kalorie. Przykładowo: dorosły, aktywny sportowiec będzie potrzebował znacznie większej dawki energii, niż biegający tylko i wyłącznie na lekcji wychowania fizycznego – nastolatek. Dlatego też w tworzeniu jadłospisu w oparciu o tabelę kalorii niezwykle ważne jest, by ustalić dzienne zapotrzebowanie dla własnego organizmu, uwzględniając wiek, płeć, wagę, wzrost, stan zdrowia oraz aktywność fizyczną.
Przykład: Aktywna kobieta w wieku 19-30 lat potrzebuje dziennie ok. 2400 kcal, podczas gdy jej koleżanka pracująca w biurze, maksymalnie 2000 kcal.
Aktywny, czyli jaki?
Przy uwzględnianiu zapotrzebowania na kalorie bierze się pod uwagę aktywność fizyczną. Może ona jednak być różnie rozumiana, toteż wyznaczono trzy główne formy stylu życia:
- siedzący; obejmuje aktywność, która jest związana np. z wykonywaniem pracy przy biurku, bez podejmowania dodatkowej aktywności po pracy,
- umiarkowanie aktywny; obejmuje aktywność fizyczną odpowiadającą przejściu codziennie do ok. 4 kilometrów,
- aktywny; obejmuje aktywność fizyczną odpowiadającą przechodzeniu ponad 4 kilometrów dziennie.
Jak stosować tabelę kalorii?
Tabela zawiera wykaz produktów wraz z ich kalorycznością. Ale niekoniecznie trzeba nosić na zakupy jej egzemplarz w torebce, żeby wiedzieć, ile dany posiłek ma kalorii. Na każdym opakowaniu znajduje się informacja o takiej zawartości. Wystarczy więc zanotować przy swojej liście produktów ich zawartość kaloryczną, by po zsumowaniu mieć pewność, że nie przekroczy się swojego dziennego zapotrzebowania.
Przykład: grillowane żeberko ma aż 307 kcal, podczas gdy stek z wołowiny przyrządzony bez tłuszczu – tylko 107 kcal.
Umiesz liczyć? Licz.. kalorie!
Przykładanie większej uwagi do kaloryczności kupowanych produktów i przygotowywanych potraw, przekłada się nie tylko na pilnowanie górnej granicy dziennego zapotrzebowania i jej nieprzekraczanie, ale także poprawia jakość spożywanych posiłków. To z kolei ma swój udział w spadku wagi, cholesterolu i poprawie samopoczucia. Przy takim jadłospisie pozostaje już tylko swobodnie żartować z kalorii.