Ocet jabłkowy – właściwości i wpływ na odchudzanie

Ocet jabłkowy jest jedną z rzeczy, które są bagatelizowane przez odchudzających się, wolących się koncentrować na egzotycznych owocach, tajemniczych ziołach z końca świata. A przecież ocet jabłkowy jest łatwo dostępny i dość często gości w takich produktach jak tabletki odchudzające, na co nie zawsze zwracamy uwagę.
Właściwości prozdrowotne
Ocet jabłkowy to źródło wielu witamin oraz soli mineralnych, które uzupełniają dietę codzienną. W occie jabłkowym znajdują się witaminy z grupy B, również krzem, fluor, czy fosfor. Jest pełen żelaza, dodatkowo zawiera witaminy P, C, E, oraz A. Zawiera także kwas octowy rozpuszczający tłuszcze i mlekowy korzystny dla ludzkiego organizmu. Jest to dosłownie sezam skarbów usprawniających nasz organizm.
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Świetnie reguluje wszystkie procesy metaboliczne, wspomagając trawienie i regulując perystaltykę jelit. Przy okazji oczyszcza organizm z toksyn oraz wzmacnia układ immunologiczny. Wszystko dzięki wysokiej zawartości pektyny.
Ocet jabłkowy jest znany od bardzo dawna. Jego właściwości znano już w czasach starożytnych. Stosowano go na stołach antycznego Egiptu, Rzymu, Grecji – cały antyczny świat wiedział, że ma wielką moc usprawniania procesów trawiennych.
Badania w XX wieku potwierdziły jego wysoką skuteczność w tej dziedzinie. Proste badania, które przeprowadzono na grupie reprezentatywnej osób z nadwagą dowiodły, że regularne zażywanie octu jabłkowego w potrawach powoduje znacznie większy ubytek masy ciała już na przestrzeni dwóch miesięcy w porównaniu z osobami, które tej substancji nie przyjmowały.
Japońscy naukowcy odkryli trzy cztery lata temu, że ocet jabłkowy utlenia tłuszcz w organizmie ssaków. Jego regularne spożywanie w niewielkich ilościach zapobiega tym samym powstawaniu nowych komórek tłuszczowych.
Kwasy octowe zawarte w occie jabłkowym pomagają utrzymać równowagę zasadowo-kwasową w ludzkim ustroju. Utrzymanie homeostazy jest bardzo ważne dla prawidłowej pracy całego ciała.
Oprócz odchudzania, pełni też inne funkcje – usprawnia pracę nerek, reguluje poziom LDL (cholesterol zapychający żyły), wzmacnia odporność organizmu. Jest świetnym remedium na stany grzybiczne i bakteryjne.