Dieta Atkinsa – zasady, produkty dozwolone, fazy i efekty

Dietę tą opracował nowojorski kardiolog dr Robert Atkins. Dieta Atkinsa cieszy się powodzeniem u tych, którzy nie lubią liczyć kalorii i chcą jeść tyle, na ile mają ochotę. Zasady przypominają dietę optymalną polskiego dietetyka Jana Kwaśniewskiego. U ich podstaw leży przekonanie, że przyczyną nadwagi są wyłącznie cukry proste i złożone. Jeśli więc chcemy odzyskać piękną sylwetkę, powinniśmy je wyeliminować. Dzięki temu zmieni się przemiana materii. W wyniku tej diety zaburzona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa organizmu, co skutkuje ograniczeniem apetytu. Ale utrzymywanie się zakwaszenia może mieć negatywne skutki – zmniejszyć odporność, podnieść ryzyko cukrzycy i nadciśnienia.
DIETA ATKINSA- ZASADY
Zdaniem Atkinsa podstawą diety odchudzającej powinny być tłuszcze zwierzęce (mięso i ryby), oleje roślinne oraz białka. Pieczeń, szynka i kiełbasa – tego typu produkty możesz jeść do woli. I, w odróżnieniu od diety Dukana, wcale nie trzeba wybierać produktów niskotłuszczowych.
DIETA ATKINSA – FAZY
Faza wprowadzająca
Spożycie węglowodanów ograniczone jest do 20 g dziennie. Można jeść mięsa, ryby i drób, jajka, owoce morza, tłuszcze roślinne, serki pleśniowe. Unikać należy takich produktów jak: owoce, warzywa zawierające skrobię, produkty zbożowe, chudy nabiał i kofeina. Nie wolno jeść cukru, słodyczy, miodu, dżemów.
Faza kontynuacji utraty wagi
Ilość spożywanych węglowodanów może wzrosnąć do 30-50 g dziennie. Na stole pojawia się więcej warzyw, orzechy i owoce jagodowe (truskawki, maliny). Najważniejsze są jednak białka i tłuszcze.
Faza przygotowawcza
Co tydzień ilość przyjmowanych węglowodanów powinna rosnąć o 10 g. Jeśli nie tyjemy, ich dawka jest prawidłowa i powinniśmy się jej trzymać. Gdy nasza waga zwiększa się, trzeba je ograniczyć. W trakcie tej części diety, która może trwać nawet 2-3 miesiące, powinniśmy tracić 0,5 kilograma na tydzień.
Faza utrzymania wagi
Waga nie powinna się zmieniać więcej niż o 2 kilogramy.
PLUSY DIETY ATKINSA
- zapewnia utratę wagi bez głodzenia się i liczenia kalorii;
- dostarcza sporo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 zawartych w rybach.
MINUSY DIETY ATKINSA
- organizm potrzebuje ok. 100 g węglowodanów dziennie. Gdy jest ich za mało, tłuszcze spalane są nieprawidłowo i może dojść do zakwaszenia organizmu;
- niedobór błonnika może zaburzać pracę przewodu pokarmowego (zaparcia);
- dieta Atkinsa, podobnie jak dieta Kwaśniewskiego, jest bogata w tłuszcze nasycone, co przy dłuższym jej strosowaniu grozi rozwojem miażdżycy i innych chorób układu krążenia;
- powoduje wysokie stężenie ciał ketonowych, a to może spowodować przykry zapach z ust (przypominający pokost);
- może powodować mdłości, wymioty, zmęczenie.
WNIOSKI REDAKCJI – DIETA ATKINSA
Efekty na tej diecie są widoczne bardzo szybko. Odzwyczaja ona od potrzeby jedzenia ziemniaków i chleba. Ale można bardzo urozmaicać sobie posiłki, kierując się przy tym kilkoma prostymi zasadami, które opisują szczegółowo internauci w zebranych tu wypowiedziach. Jeśli uznasz, że to dieta dla ciebie, to na pewno będziecie zachwyceni jej skutecznością. Chudnie się na niej naprawdę szybko, pozwala odzyskać energię, witalność, a szybko widoczne efekty mobilizują do wytrwania w tej diecie i pozbycia się wszystkich zbędnych kilogramów.
Jednak…
Dieta Atkinsa zaprzecza wszelkim racjonalnym modelom żywienia. Niedopuszczalne jest, aby spożywać mniej niż 100 g węglowodanów dziennie. Tymczasem w diecie zalecane jest jedynie 20 g. Utrzymująca się kwasica metaboliczna jest bardzo niebezpieczna dla organizmu a wysoki udział tłuszczy nasyconych zaburza gospodarkę lipidową i przyczynia się do powstania choroby wieńcowej. Ponadto przestawienie się na stan ketozy może zająć niektórym nawet pół roku. Dlatego nie do końca to dobry model diety dla naszego organizmu.