Dieta Atkinsa – zasady, produkty dozwolone, fazy i efekty

atkins diet

Dietę tą opracował nowojorski kardiolog dr Robert Atkins. Dieta Atkinsa cieszy się powodzeniem u tych, którzy nie lubią liczyć kalorii i chcą jeść tyle, na ile mają ochotę. Zasady przypominają dietę optymalną polskiego dietetyka Jana Kwaśniewskiego. U ich podstaw leży przekonanie, że przyczyną nadwagi są wyłącznie cukry proste i złożone. Jeśli więc chcemy odzyskać piękną sylwetkę, powinniśmy je wyeliminować. Dzięki temu zmieni się przemiana materii. W wyniku tej diety zaburzona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa organizmu, co skutkuje ograniczeniem apetytu. Ale utrzymywanie się zakwaszenia może mieć negatywne skutki – zmniejszyć odporność, podnieść ryzyko cukrzycy i nadciśnienia.

DIETA ATKINSA- ZASADY

Zdaniem Atkinsa podstawą diety odchudzającej powinny być tłuszcze zwierzęce (mięso i ryby), oleje roślinne oraz białka. Pieczeń, szynka i kiełbasa – tego typu produkty możesz jeść do woli. I, w odróżnieniu od diety Dukana, wcale nie trzeba wybierać produktów niskotłuszczowych.

DIETA ATKINSA – FAZY

Faza wprowadzająca 

Spożycie węglowodanów ograniczone jest do 20 g dziennie. Można jeść mięsa, ryby i drób, jajka, owoce morza, tłuszcze roślinne, serki pleśniowe. Unikać należy takich produktów jak: owoce, warzywa zawierające skrobię, produkty zbożowe, chudy nabiał i kofeina. Nie wolno jeść cukru, słodyczy, miodu, dżemów.

Faza kontynuacji utraty wagi 

Ilość spożywanych węglowodanów może wzrosnąć do 30-50 g dziennie. Na stole pojawia się więcej warzyw, orzechy i owoce jagodowe (truskawki, maliny). Najważniejsze są jednak białka i tłuszcze.

Faza przygotowawcza  

Co tydzień ilość przyjmowanych węglowodanów powinna rosnąć o 10 g. Jeśli nie tyjemy, ich dawka jest prawidłowa i powinniśmy się jej trzymać. Gdy nasza waga zwiększa się, trzeba je ograniczyć. W trakcie tej części diety, która może trwać nawet 2-3 miesiące, powinniśmy tracić 0,5 kilograma na tydzień.

Faza utrzymania wagi  

Waga nie powinna się zmieniać więcej niż o 2 kilogramy.

PLUSY DIETY ATKINSA

  • zapewnia utratę wagi bez głodzenia się i liczenia kalorii;
  • dostarcza sporo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 zawartych w rybach.

MINUSY DIETY ATKINSA

  • organizm potrzebuje ok. 100 g węglowodanów dziennie. Gdy jest ich za mało, tłuszcze spalane są nieprawidłowo i może dojść do zakwaszenia organizmu;
  • niedobór błonnika może zaburzać pracę przewodu pokarmowego (zaparcia);
  • dieta Atkinsa, podobnie jak dieta Kwaśniewskiego, jest bogata w tłuszcze nasycone, co przy dłuższym jej strosowaniu grozi rozwojem miażdżycy i innych chorób układu krążenia;
  • powoduje wysokie stężenie ciał ketonowych, a to może spowodować przykry zapach z ust (przypominający pokost);
  • może powodować mdłości, wymioty, zmęczenie.

WNIOSKI REDAKCJI – DIETA ATKINSA

Efekty na tej diecie są widoczne bardzo szybko. Odzwyczaja ona od potrzeby jedzenia ziemniaków i chleba. Ale można bardzo urozmaicać sobie posiłki, kierując się przy tym kilkoma prostymi zasadami, które opisują szczegółowo internauci w zebranych tu wypowiedziach. Jeśli uznasz, że to dieta dla ciebie, to na pewno będziecie zachwyceni jej skutecznością. Chudnie się na niej naprawdę szybko, pozwala odzyskać energię, witalność, a szybko widoczne efekty mobilizują do wytrwania w tej diecie i pozbycia się wszystkich zbędnych kilogramów. 

Jednak…

Dieta Atkinsa zaprzecza wszelkim racjonalnym modelom żywienia. Niedopuszczalne jest, aby spożywać mniej niż 100 g węglowodanów dziennie. Tymczasem w diecie zalecane jest jedynie 20 g. Utrzymująca się kwasica metaboliczna jest bardzo niebezpieczna dla organizmu a wysoki udział tłuszczy nasyconych zaburza gospodarkę lipidową i przyczynia się do powstania choroby wieńcowej. Ponadto przestawienie się na stan ketozy może zająć niektórym nawet pół roku. Dlatego nie do końca to dobry model diety dla naszego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.