Kwas linolowy CLA – kwas na tłuszcze

Linolowy kwas sprzężony, czyli CLA to kwas tłuszczowy wielonienasycony. W organizmie ludzkim nie jest niezbędny, również ciało człowieka nie jest w stanie go syntetyzować.
Kwas linolowy CLA występuje w przyrodzie np. w mięsie wołowym, w przetworach mlecznych. Proces obróbki termicznej, taki jak np. gotowanie wołowiny zwiększa jego zawartość w mięsie.
Otrzymywanie
Na potrzeby suplementów diety, CLA jest pozyskiwany z oleju słonecznika, choć zawierają go także oleje roślinne i rybne. Jego stężenie obecnie w mięsie wołowym nie jest już takie jak kiedyś – proces karmienia, a także hodowli bydła wypaczył nieco i zmniejszył zawartość kwasu linolowego CLA.
Codzienna dieta ludności zamieszkującej dzisiejszą Europę zawiera około 150 mg CLA, pochodzącego w dużej mierze z produktów mlecznych – serów, mleka krowiego, także masła – oraz tradycyjnie: mięsa.
To, że jemy coraz mniej statystycznie produktów mleczno-pochodnych, a także wołowiny, prowadzi do mniejszego spożycia CLA w ogóle, co nie jest takie zdrowe.
Kwas linolowy CLA reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie ludzkim – transportuje do komórek ludzkiego ciała glukozę i tłuszcze. Wykazano także, że rozbudowuje tkankę mięśniową, co prowadzi wprost do redukcji podskórnego tłuszczu. Zatem można śmiało uznać, że kwas CLA sprzyja odchudzaniu. Dodatkową jego zaletą jest to, że jest silnym antyoksydantem i wzmacnia możliwości układu immunologicznego.
Kwas linolowy a zdrowie
Korzyści jakie można wskazać płynące ze stosowania pokarmów zawierających CLA:
- Korzystny wpływ na poziom cholesterolu LDL i HDL
- Pozytywny wpływ antynowotworowy
- Wyraźny wpływ na stany zapalne
Zmniejszenie tkanki tłuszczowej w procesie odchudzania (przyswaja więcej białka i zmniejsza przyswajalność nadmiaru tłuszczu, przyspiesza metabolizm i nie zwiększając masy ciała zwiększa beztłuszczową).
Kwas CLA jest w stanie zmniejszać insulinooporność, która również towarzyszy otyłości.