Chlorella – białko z witaminą B12

Chlorella, to druga po spirulinie tak często spotykana w odchudzaniu alga, dzięki której nie tylko można pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale również zregenerować cały organizm.
Chlorella jest algą słodkowodną, zawierającą nieprzebrane pokłady chlorofilu – zielonego barwnika roślinnego. Sama alga zawiera bardzo dużo witamin – z grupy B, E, A, C, także potas. Blisko 60 procent w jej składzie to czyste białko – aż 19 aminokwasów, co przerasta największe źródła białka zwierzęcego wiele razy.
Chlorella – szerokie zastosowanie
Chlorellę stosuje się przy oczyszczaniu organizmu w SPA i innych gabinetach odnowy ze względu na jej silne działanie detoksykacyjne, oraz zdolność wspomagania układu immunologicznego.
Bardzo ważna uwaga: Chlorella jako jedyne białko pochodzenia roślinnego zawiera duże ilości witaminy B12, której zawsze brakuje wegetarianom i muszą ją uzupełniać suplementacją.
Chlorella zawiera beta-karoten, który jest niezastąpiony w profilaktyce nowotworowej i uodparnianiu organizmu na infekcje serca i zaćmy.
Chlorofil zawarty w Chlorelli odbudowuje komórki krwi, szczególnie płytki, które odpowiadają za krzepliwość. Ma ogólnie korzystny wpływ na limfę.
Wpływ na zdrowie
Chlorofil działając korzystnie na układ immunologiczny ma tę dobrą właściwość, że nie narusza struktur wewnątrz ciał. Dodatkowo działa jak probiotyk, nie niszcząc flory bakteryjnej, co jest rzadkością.
Owa cudowna alga działa podobnie do lecytyny – powstrzymuje zmiany miażdżycowe, odbudowuje zniszczone komórki. Chlorella wspomaga pamięć i koncentrację, a także reguluje pracę układu żołądkowo-jelitowego.
Gdzie kupić i jak dawkować?
Chlorellę można kupić przez Internet w postaci tabletek odchudzających, suplementów diety. Zaleca się spożycie nawet 20 tabletek dziennie, żeby uzupełnić ewentualne niedobory wynikające z aktywnego trybu życia.
Żeby chlorella przynosiła wymierne efekty, zaleca się ją stosować przynajmniej przez 6 miesięcy.